Web Analytics Made Easy - Statcounter

عبدالعظیم فریدون می‌گوید: صدور بی‌رویه پروانه نشر موجب شده تا معضلی بنام کتاب سازی رواج گسترده پیدا کند‌، در عین حال ارشاد نمی‌تواند بدذون حکم قضا پروانه‌ای که خود صادر کرده را باطل کند. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم،‌  آشفته بازار نشر کتاب در ایران همچون دریایی است که کرانه‌ای را نمی‌شود برایش متصور بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از  نایابی کاغذ و قیمت‌های عجیب و غریبی که برایش اعلام می‌کنند تا آثار عجیبی که مشخص نیست، چگونه از فیلتر نظارتی عبور و قدم به بازار گذاشته است. در این میان اما وضعیت توزیع و فروش به عنوان حلقه آخر ارتباط با مخاطب دراماتیک‌تر از سایر بخش‌هاست.

هزینه‌های نگهداری و اداره کتابفروشی‌ها سر به فلک گذاشته و در مقابل محصولی که قرار است آنها عرضه و مختصر سودی بابتش به دست بیاورند، در سر هر کوی و بازاری به شکلی عجیب می‌توان یافت، با تخفیف‌های آنچنانی و محتوایی که مشخص نیست با چه استانداردی و تحت لوای برند کدام مؤسسه نشر قدم به خانه‌های مخاطبان می‌گذارد.

در این میان کتاب‌سازی‌‌ها بلای جان ناشران شده و صاحبان این بازار که گاهی زیرزمینی و با عنوان قاچاق کتاب و گاهی با مجوزهای رسمی از وزارت ارشاد تحت عنوان کتاب‌سازی فعالیت می‌کنند، هر روز بیشتر پای خود را بر ضربان ناشران می‌فشارند تا اندک نفس باقی‌مانده را نیز در گلوی نشر خاموش کنند و خود یکه‌تاز این بازار باشند.

کتاب‌سازی تنها مختص به کتاب‌های عمومی و بزرگسال نیست،‌ بلکه در حوزه کتاب کودک و نوجوان نیز ما شاهد کتاب‌سازی‌ها و تخلفات گسترده هستیم. عبدالعظیم فریدون مدیر انتشارات محراب قلم معتقد است که عدم پایبندی به قانون کپی‌رایت موجب شده است تا تخلفات این چنینی در حوزه نشر رواج یابد.

او وزارت ارشاد را نیز مقصر اصلی این ماجرا می‌داند چرا که صدور بی‌رویه مجوزها و در کنار آن عدم توانایی قانونی ارشاد در ابطال مجوز ناشران متخلف یکی از مهمترین دلایل رواج کتاب‌سازی‌ است.

وی در گفت‌وگو با تسنیم می‌گوید:‌ در حوزه کتاب کودک وضعیت کتاب‌سازی کمتر از بزرگسال شیوع دارد،‌ اما مشابه همان اقداماتی که در حوزه کتاب بزرگسال انجام می‌شود،‌ در حوزه کتاب کودک نیز برقرار است. البته برای کتاب‌های چهار رنگ که منطقی نیست و برایشان سوددهی ندارد. ولی کتاب‌های پرفروش را با نام مترجمی دیگر با حداقل تغییرات منتشر می‌کنند.اما حجمش نسبت به بزرگسال کمتر است چون عمده کتاب‌های کودک چهار رنگ است در کتاب های خطی این اتفاق بیشتر رخ می‌دهد و این یکی از آفت‌های بزرگ نشر است که به هر دلیلی نهاد و مسئولی نیز پیگیر آن نمی‌شوند.وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز تعلق خاطری برای پیگیری این موضوع ندارد.

وی مشکل اصلی را قائل نبودن به بحث کپی‌رایت می‌داند و می‌گوید: وقتی ما قانون کپی‌رایت در داخل کشور نداریم، برخلاف تالیف در ترجمه دستمان برای کارهای خلاف قانون باز می‌شود،  وقتی کتابی پرفروش است،‌ عده‌ای آن را کپی کرده و بنام مترجمی دیگر که بعضا هم خیالی است،‌ منتشر می‌کنند بدون اینکه تغییر چندانی در آن وارد کنند.  وزارت ارشاد هم نمی‌تواند کاری کند.

فریدون با اشاره به اهمال وزارت ارشاد در برخورد ادامه می‌دهد: شاید وزارت ارشاد بتواند ساز و کاری طراحی کند که نخستین ترجمه از یک کتاب ثبت شده و بعد از آن ترجمه‌های دیگر یا ثبت نشوند و یا با ترجمه اول مقایسه شوند. شاید آن زمان بتوان مقابل اینکه یک کتاب را چند ناشر همزمان منتشر کنند گرفت. 

مدیر انتشارات محراب قلم با اشاره به صدور بی رویه مجوزهای نشر در سال‌های گذشته گفت:‌ در دهه 70 که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آغاز به صدور  پروانه نشر می‌کرد، من خدمت مدیرکل وقت رسیدم و گفتم اینقدر پروانه نشر ندهید. آن زمان ناشران کتاب چاپ می‌کردند و با تخفیف‌های بالا در بازار می‌فروختند و چون نمی‌توانستند هزینه‌های خود را  در بیاورند چک‌هایشان برگشت می‌خورد و یا باید وزارت ارشاد به دادشان می‌رسید و یا کاغذ دولتی می‌گرفتند و در بازار آزاد می‌فروختند تا بخشی از طلب‌هایشان پاس شود.

وی ادامه می‌دهد:  امروز هم مشکلات دیگری وجود دارد‌، طبیعی است که وقتی ما به هر متقاضی مجوز نشر اعطا کنیم و بعد یکسری امتیاز هم برای این مجوز قرار دهیم،‌ این اتفاقات رخ می‌دهد. اکنون ما نزدیک به 16 هزار پروانه نشر داریم ولی تنها 200 تا 300 ناشر حرفه‌ای مشغول به فعالیت هستند.

یک کلاهبرداری کاملاً قانونی/ گره کور کتاب‌سازی به دست مجلس و دولت باز می‌شودچهره خدشه‌دار شده نشر ایران در بازارهای جهانی/کتاب‌سازی و رنجورتر شدن تن نحیف تألیفدستکاری قیمت‌ کتاب توسط یک توزیع‌کننده در قم/ حساسیت‌ در نظارت، کتاب‌سازی را کاهش می‌دهدبر بساطی که بساطی نیست / نادر قدیانی خواستار مقابله مجلس با "کتاب‌سازی‌" و فروش آزادانه "ممنوعه‌ها" شدمدیر انتشارات محراب قلم تصریح کرد: چرا باید یک خانواده ایرانی 5 مجوز نشر داشته باشد برای هر عضو خانواده یک مجوز؟ 

فریدون در پاسخ به این پرسش که وقتی مشخص است کدام ناشران به کتاب‌سازی می‌پردازند چرا با آن‌ها برخورد جدی نمی‌شود؟ می‌گوید: وزارت ارشاد مسئول صدور پروانه نشر است ولی قانونا نمی‌تواند پروانه نشری که خودش صادر کرده است را باطل کند. برای لغو مجوز نیازمند مجوز دستگاه قضاست.  این بد است اگر قرار است پروانه داده شود،‌ باید اجازه لغو پروانه متخلف را نیز داشته باشد.این چندگانگی متاسفانه موجب شده برخی سوء استفاده کنند.  

 وی ناشران کتاب‌ساز را نیز به مانند قاچاقچیان کتاب غیرحرفه‌ای دانست و گفت:‌ ناشران حرفه‌ای هیچ‌گاه این کار را نمی‌کنند. این ناشران غیرحرفه‌ای هستند که خانوادگی اقدام به این فعالیت‌ها می‌کنند. 

مدیرانتشارات محراب قلم با اشاره به قاچاق کتاب در حوزه کودک و نوجوان نیز می‌گوید:  برخی از پلتفرم‌ها و کانال‌های مجازی فایل کتاب‌ها ما را در محیط نت قرار داده و می‌فروشند. معمولا هم پیگیری برای خلافی که انجام شده انجام نمی‌شود.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: حوزه کتاب وزارت ارشاد پروانه نشر کتاب سازی محراب قلم کتاب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۹۰۸۲۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جوانی جمعیت نیازمند اغنا سازی است

مرضیه اتو گرا در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه رویداد جوانی جمعیت با اشاره به ماده ۱۹ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مبنی بر اعطای جایزه به برترین ها که شامل دستگاه ها برای میل به اهداف قانون برگزار خواهد شد افزود: ستاد ملی جمعیت مکلف است با تبیین شاخصهای ارزیابی، سلامت و سنجش تفکیک خانواده، رسانه، سازمان‌های مردم نهاد، دستگاه های اجرایی، شرکت ها، موسسات خصوصی، مدیران و نخبگان را مورد بررسی قرار دهد و نهادهای زیربط که اثربخشی در رشد ازدواج و فرزندآوری و فعالیت های موثری را داشته اند را شناسایی و اقدام به تقدیر به نحوه شایسته از آنها نماید.

وی در ادامه با اشاره به اینکه از اهداف دیگر این رویداد فراهم سازی شرایطی برای تبادل اندیشه بین صاحب نظران حوزه خانواده، جمعیت، ایجاد انگیزه و همچنین زمینه فرهنگی و هنری و ترویج فرهنگ ازدواج و فرزندآوری و روحیه کار تیمی برای ظهور استعدادهای علمی است خاطرنشان کرد: افراد مختلف در جامعه در فضای عمومی و نظام بهداشتی کشور با توجه به تلنگری که خورده اند برای اقدام موثر، تلاش بیشتری خواهند کرد که در امر جوانی جمعیت در کشور موفق باشند.

مسئول کار گروه جمعیت و فرزندآوری در هیات اندیشه ورزی امور بانوان استانداری گفت: ما شاهد این هستیم که شیب کاهش جمعیت در استان همدان کمتر شده است البته هنوز به ایده آل مطلوب نرسیده ایم، در زمینه جوانی جمعیت ما نیاز به فرهنگسازی داریم بدان گونه که فرهنگ زایمان طبیعی بعد از سزارین، فرهنگ شرکت در کلاسهای آمادگی بارداری، کاهش ترس از زایمان، خوشایند سازی بارداری ورضایت مندی مادران از مراکز بهداشتی و بیمارستان ها را بالا ببریم.

اتو گرا اذعان داشت: اغنا سازی عمومی و همگانی باید در این زمینه بصورت کامل انجام شود که همه مدیران دستگاه ها و کارکنان در هر اداره ای که هستند مسئله جوانی جمعیت را با معنای سلامت در نظر بگیرند و سلامت ما در گرو سلامت زنان، خانواده ها وفرزندان است.

وی تاکید کرد: پیشگیری از سقط جنین، سقط انتخابی که مادر خود رضایت به این کار دارد و آگاه‌سازی تشخیص زودرس ناباروری و درمان به موقع آن، به موقع ازدواج کردن و رعایت سبک زندگی سالم باید در جامعه پیگیری شود که هم اکنون توسط قرارگاه ورستاد جمعیت مورد بررسی قرار گرفته است.

کد خبر 6092529

دیگر خبرها

  • صدور ۱۲ هزار پروانه مشاغل خانگی طی سال گذشته در هرمزگان
  • رکورد صدور پروانه در بافت‌های فرسوده شکسته شد
  • صدور پروانه‌های ساختمانی از طریق درگاه ملی مجوز‌ها در صورت عدم رعایت مدت سه ماه
  • رکوردشکنی صدور پروانه در بافت‌های فرسوده
  • جوانی جمعیت نیازمند اغنا سازی است
  • ترس نتانیاهو از بازداشت؛ بی بی دست به دامان خانواده اسرا شد
  • قزوین پایلوت ملی صدور «نسخه اجتماعی» شد
  • نسل کنونی جامعه در جنگ تمام عیار رسانه ای قرار دارند
  • وزیر ارشاد خبر داد: تغییر نامِ جزیره «ابوموسی» به «بوموسی» و احتمال ثبت عملیات «وعده صادق» در تقویم
  • لزوم نظارت، حمایت و هدایت، پس از صدور مجوز مؤسسات فرهنگی